Qui som i per què existim?

La nostra història

Un dia el Miquel, pagès i amic meu, sempre li deia que ell era un pagès afortunat, car mai li havia faltat res. Ell a vegades se'n reia però sé que en el fons també s'ho ensumava i per això es mostrava molt agraït i engrescador amb la gent.

Per a res del món, m'hagués esperat el que m'havia d'explicar aquell dia.

Sincerament em va dir que estava frustat per la gran quantitat de tramits, papers i "històries" que li manaven de fer des del DARP (Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca de Catalunya).

Tot això no feia més que provocar un sentiment d'incomoditat i ràbia en els pagesos i que n'estava tip; ell tenia ja una edat per a què ara li vinguessin amb tota aquesta comèdia.

A hores d'ara alguns no entendreu encara que li passava al Miquel, així que us contextualitzaré amb tota la bona fe possible.

Em va portar a casa seva i damunt la taula del menjador em va colgar de cap a peus amb papers. Va agafar-ne un plec, i em va ensenyar les conegudes taules de fertilitzants nitrogenats.

Mira, em va dir, "si vull portar les terres i abonar els camps, haig d'anotar-ho absolutament tot en aquesta taula. Aquí hi haig de posar el cultiu, el que he tirat en quilograms per hectàrea, d'aquest últim extreure'n el percentatge de nitrogen, però és clar, en funció de la superfície de la finca, que per saber-la (em va colgar encara amb més papers) haig de consultar-la en els papers de la SIGPAC, i després anotar-ne el cultiu, però alerta, ha d'estar actualitzat, no pots posar el de l'any passat perqùe si t'enxampen et piquen els dits".

I va seguir: "si jo vull fer això bé, m'hi puc passar tranquil·lament dues setmanes. I si et ve una inspecció millor que les portis al dia, sinó ja les pagaràs ben cares. L'única opció que tinc és anar a l'enginyer agrònom o a la Unió per a que m'ho facin al preu que vulguin."

Neix pagesia digital

Tranquils això ho arreglem junts. No farem una taula amb Excel per a que surtis del pas, anem a fer una comunitat digital on tots els pagesos de Catalunya puguin ser capaços i autosuficients per fer tots aquests tràmits ells mateixos, d'una forma fàcil, segura i assequible.

El desembre del 2020, enmig d'una pandèmia llarga, neix Pagesia Digital, i ofereix els seus primers serveis agrònoms, tot unint la tecnologia amb les necessitats de les persones per a una pagesia més justa i més igualitària.

Pagesos, us ho mereixeu.